#dutchinstagramlandscapes

Het Hollandse landschap is een idee. Het zou helemaal niet bestaan als mensen niet op de gedachte waren gekomen dat het gemaakt kon worden, uit al water. Bijna overal waar je staat, in dat Hollandse landschap, sta je in de gedachten van mensen, handig als natuur vermomd, en iedereen doet alsof het zo hoort, maar intussen (- Willem van Toorn -)

#dutchinstagramlandscapes is mijn serie over het Nederlandse landschap. Het is een ode aan dat Nederlandse landschap, de schilders van dit landschap en de fotografen van nu. Een serie die de lange traditie van het afbeelden van het landschap verrassend combineert. Ook een zoektocht naar mijn eigen plaats daarin. 

Alle werken uit deze serie bestaan uit de iconen van de geschiedenis van de Nedserlandse landschapsschilderkunst opgebouwd uit tienduizenden Instagram foto's die ik heb gevonden op het internet. Door het gebruik van een dergelijke hoeveelheid Instagramfoto's in het mozaiek is het een museale serie geworden slechts hier verkijgbaar in een breedte van 100cm en 150cm. Als je het kleiner afdrukt kun je de individuele instagramfoto's niet zo goed meer zien. De helft van de lol. Maar de werken kunnen wel tot 4 meter of groter gedrukt worden! (Musea hier is mijn telefoonnummer 06-46424140 :-)).

'Het mooie van de Instagram-foto's was dat daarmee de huidige tijd, mijn tijd, een plek zou krijgen in het werk en ik de hulp zou krijgen van duizenden fotografen die mij de pixels zouden leveren voor mijn kunst. Gesamtkunst! Gezamenlijke kunst. Of jatwerk, het is maar hoe je er naar kijkt. Maar sinds Richard Prince zijn gevonden Instagram-foto’s exposeerde, er in galeries exorbitante prijzen voor vroeg, en er mee weg kwam, maakte ik me niet druk om het gebruik van die duizenden Instagram-foto's want duizenden foto's had ik nodig voor mijn mozaïeken. Het zoeken op #-zoektermen gaf daarbij nog een extra lading aan het werk.'  (-Uit de inleiding van het (niet-uitgegeven) #dutchinstagramlandscapes-)© 2017 - 2021 Maarten Westmaas Galerie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel